Telefon: 031 / 283 222

Radno vrijeme ordinacije

Pon. 14:00-19:00

Uto. 8:00-13:00

Sri-Cet. 14:00-19:00

Pet. 8:00-13:00

 • Što je rak dojke i kako nastaje?

  Ljudsko tijelo sastoji se od tkiva i organa koji svaki svojom posebnom (specifičnom) funkcijom doprinose skladnom funkcioniranju organizma kao cjeline. Tkiva i organi su izgrađeni od pojedinačnih elemenata, stanica. Stanice (osim živčanih) imaju sposobnost dijeljenja, umnažanja i rasta da bi nadomjestile one starije i odumrle. Taj rast je unutar organizma strogo kontroliran i moguć je samo dok je to korisno za funkciju tkiva ili organa i organizma kao cjeline i prestaje onog trenutka kada narušena funkcija bude ponovno uspostavljena. Ponekad se stanice, zbog genskih i kromosomskih nepravilnosti koje u njima nastanu počnu nekontrolirano i ubrzano umnažati i rasti, a da pritom stare stanice ne odumiru. Tako se stvaraju nakupine velikog broja nepotrebnih stanica, to jest višak tkiva: čvor, kvržica, oteklina odnosno tumor.

  Dobroćudni (benigni) tumori ostaju dobro ograničeni od okolnog tkiva, lako se odstranjuju i vrlo rijetko se ponovno pojavljuju. Uglavnom rastu sporo i što su veći rastu sporije. Stanice dobroćudnih tumora ne napadaju ostale zdrave stanice, ne urastaju u okolno tkivo niti u limfne ili krvne žile te se ne šire u limfne čvorove i druge dijelove tijela.

   

  Zloćudni (maligni) tumori rastu brzo i nezaustavljivo te urastaju u okolno zdravo tkivo. Stanice zloćudnih tumora uništavaju okolne zdrave stanice i strukture te ih je zbog toga, osim dok su vrlo mali, teško odstraniti u cijelosti. Vrlo često je potrebno odstraniti cijeli organ želi li se ukloniti svo vidljivo tumorsko tkivo iz organizma.

   

  U tijeku procesa nastanka raka dojke moguće je patohistološkim pregledom tkiva uočiti neke karakteristične promjene na određenim točkama u slijedu procesa: atipična hiperplazija i karcinom in situ.

   

  Atipična hiperplazija je prva uočljiva promjena koja upućuje da je počeo ubrzan i nekontroliran rast stanica pri čemu još nije nastao zloćudni tumor sa svim svojim karakteristikama.

   

  Neinvazivni karcinom ili karcinom in situ je zloćudni tumor s gotovo svim karakteristikama zloćudnog tumora osim što još nije postao invazivan i ne uništava okolno tkivo. To je vjerojatno posljednji stupanj koji prethodi nastanku invazivnog karcinoma dojke.

   

  Od nastanka atipične hiperplazije treba najčešće više od desetak godina da nastane duktalni karcinom in situ.

   

  Od nastanka karcinoma in situ do nastanka invazivnog tumora promjera 0,5-1 cm i teškog oko 1 g u kojem ima oko milijardu zloćudnih stanica protekne otprilike sljedećih 6-10 godina.

  Mali tumor (do 1 cm) kod velike većine žena (98-99%) još je ograničen na dojku i nije se proširio u limfne čvorove te se vrlo lako liječi i potpuno je izlječiv.

   

  Ako se sistematski provodi rano otkrivanje ili screening raka dojke moguće je gotovo sve tumore dojke uočiti i dijagnosticirati u ranoj fazi.

   

   

  Pojmovnik:

  Rak, tumor – zloćudni izraštaj koji nastaje atipičnim bujanjem epitelnih stanica.

  Hiperplazija – povećanje broja pojedinih elemenata tkiva ili organa čime se povećava njihov obim.

  IN SITU – na mjestu, tamo gdje treba biti . Tumor koji nije probio bazalnu membranu.

   

   

  Izvor: Knjižica namijenjena ženama s dijagnosticiranim rakom dojke, ali i svima ostalima koji se žele informirati o tome što je rak dojke, kakva je to bolest, koje su mogućnosti dijagnoze i liječenja. (preuzeto s http://www.stampar.hr)

 • ultrazvuk rendgen osijek
 • margaretic email
 • RSS radioloska ordinacija osijek

Damir Margaretic dr.med.

Strossmayerova 14 - Osijek