Telefon: 031 / 283 222

Radno vrijeme ordinacije

Pon. 14:00-19:00

Uto. 8:00-13:00

Sri-Cet. 14:00-19:00

Pet. 8:00-13:00

 • Rano dijagnosticiran rak dojke izlječiv je u 95% slučajeva

  Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena, 1 od 8 žena tijekom života oboljet će od ove bolesti.

  Rak dojke zauzima preko ¼ svih malignih bolesti u žena.

  Najčešće se rak dojke javlja iza 50. godine života no u novije vrijeme mlađe dobne skupine su puno češće pogođene negoli ranije.

  Rana dijagnostika i uznapredovalo liječenje raka dojke smanjuje rizik smrtnosti od raka dojke za 35%.

  Najčešći simptom raka dojke je kvržica u dojci.

   

   

  Kod tzv. upalnog karcinoma dojke obično je cijela dojka zadebljala, a nerijetko i zacrvenjela.Tada liječnik obično ordinira antibiotik na koji se ovi simptomi ne povlače.

  U 5% slučajeva raka dojke prisutna je bolnost u dojci, uvlačenje bradavice susreće se u oko 5% slučajeva raka dojke, u 1-2% krasta na bradavici i crveni ili tamni iscjedak iz dojke.

   

   

  Samopreglede dojki u mogućnosti je obaviti oko 50% žena, oni su dobar motivacijski faktor da se žene redovito pregledavaju kod specijaliste. Ženama koje osjećaju strah tijekom samopregleda radije preporučam da ih ne rade, već da se redovito pregledavaju kod specijalista.

   

   

  Mamografija je nezamjenjiva metoda pregleda dojki koja se služi mekanim rtg zrakama, sa sobom nosi nisku dozu zračenja.

  Bazičnu(prvu) mamografiju valja učiniti između 35.i 40.godine života, a nakon 40.godine života valja je raditi 1xgodišnje

  Ukoliko vam je bliska srodnica (majka, sestra, kći) npr.oboljela od raka dojke s 45 godina, tada redovite godišnje mamografske preglede treba početi 10 godina ranije, tj. sa 35 godina.

   

  Ultrazvuk dojki također je izvrsna metoda pregleda dojki, osobito dojki mlađih žena, te žena kojima su dojke bogate žljezdanim tkivom.

  Kombinacija mamografije i ultrazvuka omogućuje češće i ranije pronalaženje raka dojke u odnosu na samo mamografske preglede bez ultrazvuka.

   

  Preventivne godišnje preglede ultrazvukom dojki valja započeti između 25 i 30 godine života, a iza 40.godine života valja u godini dana učiniti i mamografiju i ultrazvuk dojki(San Antonio 2010.-Svjetski kongres o raku dojke)

   

  Magnetna rezonanca dojke danas je rezervirana kao dopunska metoda pregleda u žena s visokim rizikom obolijevanja od raka dojke i u mladih žena u kojih ultrazvukom i ev.mamografijom nismo donijeli valjani zaključak o kakvoj se bolesti radi.

   

  Kod promjena u dojkama koje su sumnjive na malignu bolest služimo se i tkivnim metodama dokazivanja- citološkom punkcijom te biopsijom pod kontrolom ultrazvuka ili mamografije, čime povećavamo točnost dijagnoze.

   

  Često postavljano pitanje je koliko je vrijedan nalaz tumorskog markera CA 15-3 u dijagnostici bolesti dojki.

  U svakodnevnoj praksi susrećemo se s velikom strahom u žena kod kojih je CA 15-3 povišenih vrijednosti.

  Danas je poznato da je marker CA 15-3 u 40% žena lažno povišen, što znači da je marker iznad gornje granice referentnih vrijednosti, a u dojkama žene sve je u redu.

  Upravo stoga današnja onkologija ne preporuča ga kao dijagnostički pokazatelj bolesti dojki, već samo kao pokazatelj rezultata liječenja već postojećeg raka dojke.

   

   

  Molim Vas pregledavajte vaše dojke redovito, prema navedenim preporukama, na taj način smanjujete rizik razvoja većih karcinoma koji su nepovoljni za liječenje.

   

  Redovitim pregledima možemo naći rak dojke čim je dostupnim metodama vidljiv te na taj način povećati šanse za izlječenje.

 • ultrazvuk rendgen osijek
 • margaretic email
 • RSS radioloska ordinacija osijek

Damir Margaretic dr.med.

Strossmayerova 14 - Osijek