Telefon: 031 / 283 222

Radno vrijeme ordinacije

Pon. 14:00-19:00

Uto. 8:00-13:00

Sri-Cet. 14:00-19:00

Pet. 8:00-13:00

 • Bolnost u dojkama

  Bol u dojkama česti je simptom u žena različitih dobnih skupina. Javlja se u gotovo 70% žena tijekom života, pri čemu jedna trećina žena bolnost ocjenjuje kao vrlo jaku ili ozbiljnu. Bolnost u dojkama često je kroničnog tijeka s razdobljima poboljšanja i pogoršanja, a često traje i dulje od 10-ak godina.
   
  Posljedično ona može predstavljati i značajnu prepreku normalnim aktivnostima žene(tjelesnoj aktivnosti, spolnom životu, radnoj sposobnosti).
   
  Uzrok bolnosti često je nerazjašnjen, a često je bolnost u dojkama povezana s fibrocističnim promjenama u dojkama pa je i liječenje oba fenomena zajedničko.
   
  Oko 2/3 žena ima tzv.cikličku bolnost koja se po pravilu javlja u drugoj fazi menstruacijskog ciklusa, karakteristična je za žene premenopauze, najčešće u srednjim tridesetim godinama. Javlja se i pojačava pred mjesečnicu, tipično 7-10 dana prije pojave mjesečnice, a prestaje pojavom menstruacijskog krvarenja. Obično je obostrana i najjače izražena u gornjim vanjsim kvadrantima dojki, može se širiti u pazuhe, nadlaktice ili međurebrene prostore. U većine žena smanjuje se ulaskom u menopauzu, a u nekih nestaje nakon poroda i dojenja.
   
  Oko 1/3 žena ima necikličku bolnost koja nema pravilo pojavljivanja ovisno o ciklusu. Može biti premenopauzalna ili postmenopauzalna, a javlja se u nešto starijoj dobnoj skupini oko četrdesete godine. Obično je jednostrana, nesimetrična, češće u unutarnjim dijelovima dojki i području oko bradavica. Često se javlja zbog problema s kralješnicom te se posljedično bolnost prenosi na dojke. Javlja se i uz upale dojki, nakon udaraca u dojku, nakon operacije dojke, nakon zračenja dojke, herpes zostera. U 10% žena rak dojke može izazvati ovakvu bolnost.
   
  Bitno je javiti se liječniku specijalisti koji u slučaju bolnosti treba isključiti postojanje karcinoma dojke kao uzročnika boli. Iako je bol kod raka dojke rijedak simptom, a pojavljuje se u 5-20% karcinoma treba ga imati na umu.
  Najčešće je bolnost u dojkama povezana s potpuno dobroćudnim pojavama u dojci ili organizmu.
   
  U dijagnostici bolesti dojki koristimo klinički pregled i ultrazvuk dojki kod žena mlađih od 35-40 godina, u žena iznad 35 godina preporuča se učiniti uz klinički pregled i ultrazvuk dojki i mamografiju. Ukoliko postoji čvor u dojci tada će se učiniti i punkcija ili biopsija dojke vođena ultrazvukom ili mamografijom.
   
  U liječenju bolnosti u dojkama bitno je naglasiti potrebu za smanjenjem masnoća, soli i rafiniranih šećera u ishrani.
   
  Dalje preporuke za smanjenje bolnosti u dojkama su potreba smanjenja kave, čokolade, cigareta, redovna tjelesna aktivnost (barem 3xtjedno po 1 sat), te smanjenje stresa.
   
  Mehanička potpora u vidu nošenja odgovarajućeg grudnjaka (75% težine dojke treba biti podržano leđnim remenom) je jednostavna i učinkovita mjera za 50% žena.
   
  U 60% žena nakon isključenja maligne bolesti bolnost gotovo u potpunosti prestaje, a 85% bit će zadovoljno ohrabrenjem i objašnjenjem razloga nastanka bolnosti
   
  Dokazana je dobrobit uzimanja vitamina E kod bolnosti u dojkama.
   

  autor: Damir Margaretić, dr.med.specijalist radiolog, vlasnik privatne specijalističke ordinacije, Strossmayerova 14, Osijek

 • ultrazvuk rendgen osijek
 • margaretic email
 • RSS radioloska ordinacija osijek

Damir Margaretic dr.med.

Strossmayerova 14 - Osijek