Telefon: 031 / 283 222

Radno vrijeme ordinacije

Pon. 14:00-19:00

Uto. 8:00-13:00

Sri-Cet. 14:00-19:00

Pet. 8:00-13:00

 • U RH godišnje od raka dojke obolijeva blizu 2500 osoba

  Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena te zauzima 27% svih karcinoma u žena, te oko 1% svih karcinoma u muškaraca.

  U RH godišnje od raka dojke obolijeva blizu 2500 osoba, te ih od ove bolesti umire blizu 900.

  U zadnje vrijeme primjetno je sve veće obolijevanje mlađih dobnih skupina, pa je u dobi između 40-50 godine života rak dojke najčešći uzrok smrtnosti u žena, sagledavši sve uzroke smrtnosti.

  Donedavno je iznimno rijetko bilo naći rak dojke u žena prije 35.godine života, no danas to postaje puno češća pojava.

  U zadnje vrijeme u SAD i zemljama zapadne Europe bilježi se pad smrtnosti od raka dojke za 35%, što možemo zahvaliti ranijoj dijagnostici raka dojke i boljem liječenju ove bolesti.

   

   

  Rizici oboljenja od raka dojke

  Rak dojke češći je u žena višeg socioekonomskog statusa zbog manje zdravog načina života.

  Nešto češće rak dojke javlja se u lijevoj negoli desnoj dojci, a najčešće je smješten u gornjem vanjskom dijelu i iza bradavice.

   

  Osobe koje nose genetske mutacije BRCA 1 gena imaju 56-85% rizika da tijekom života obole od raka dojke, te 15-45% rizika da obole od raka jajnika. Također mutacije gena BRCA 2 povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke, raka jajnika, raka gušterače i raka prostate. Danas se testiranje na mutacije gena BRCA 1 i BRCA 2 rade samo u jednoj ustanovi u Hrvatskoj, a iznos testiranja ne ide na teret HZZO-a.

   

  Povećan je rizik obolijevanja u osoba kojima su bliske srodnice(majka, kći ili sestra) bolovale od raka dojke.

   

  Prvi ciklus prije 12 godine života, te ulazak u menopauzu iza 55.godine života povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke.

   

  Uzimanje oralne kontracepcije dulje od 10 godina u životu povećava rizik od raka dojke 4x. Dulje uzimanje hormonskog nadomjesnog liječenja u žena koje su u menopauzi također povećava rizik pojave raka dojke.

   

  Dva ili više alkoholnih pića dnevno također povećava rizik.

   

  Hrana bogata masnoćama i crvenim mesom povećava rizik pojave raka dojke, a hrana bogata povrćem, voćem i žitaricama smanjuje rizik obolijevanja.

   

  Debljina, osobito u menopauzi povećava rizik obolijevanja, a podaci sa svjetskog Kongresa o raku dojke iz San Antonia-12.2010.g.ukazuju na to da žene koje su već liječene od raka dojke, a nakon toga su se udebljale imaju lošiju prognozu liječenja.

   

  Redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik obolijevanja.

   

   

   

   

  Kroz moje dugogodišnje iskustvo najljepši je osjećaj kada ženi mogu reći da je nalaz uredan. No i kada se rak dojke rano nađe osjećam olakšanje jer znam da su izgledi za izlječenje oko 95% za razliku od velikih i zapuštenih tumora kada rijetko medicina može garantirati izlječenje.

  Apeliram u ovim vremenima kada je bolesti dojki sve više da mislite na sebe te da izdvojite barem jedan put godišnje vrijeme za sebe kako bi zadovoljni nakon pregleda izašli iz ordinacije.

  Napominjem da su pregledi dojki jedan put u dvije godine nedovoljni i da se trebate pregledavati svakako jedan put godišnje ili češće ako Vam to specijalist preporuči.

 • ultrazvuk rendgen osijek
 • margaretic email
 • RSS radioloska ordinacija osijek

Damir Margaretic dr.med.

Strossmayerova 14 - Osijek